‘Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan’

Interview met Arie van Tilborg

Geschreven door: Heleen Witvliet

‘Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan’.

Fraaie Pippi-Langkous-logica en een van mijn favoriete quotes. Die uitspraak staat symbool voor een instelling die helemaal past bij een Make-A-Thon. Nog niet zo lang geleden kon je van school verwijderd worden als je plannen had voor een hackathon, een criminele activiteit. Inmiddels is het een geaccepteerde methodiek om te komen tot oplossingen van ‘wicked’ problemen. Zelfs bij de grote jongens als Unilever, Ahold en KLM worden hackathons en make-a-thons georganiseerd om problemen op te lossen, nieuwe producten te bedenken of bestaande te verbeteren.

Ik vind het heel leuk om als jurylid betrokken te zijn bij jullie make-a-thon. Ik ben gek op Rotterdam, onderwijs, nieuwe technologie, gadgets en innovatie. Dat brengt met zich mee dat ik graag en veel nadenk over de toekomst. Belangrijk, want we brengen er de rest van ons leven in door…

Ooit startte ik bij de Rotterdamse Grafische school, dat is de voorloper van het GLR. Inmiddels ben ik weg bij het GLR, waar ik bijna 36 jaar met veel plezier heb gewerkt in diverse uitdagende functies. De laatste jaren richt ik mij vooral op de invloed van technologische ontwikkelingen (zoals AR/VR/MR, robotics, automatisering, machine learning en artificial intelligence) op hoe we leven, leren en werken. Dit probeer ik steeds te vertalen naar het onderwijs: dus feitelijk ook naar jullie toekomstbehendigheid.

 Tot nu toe zijn mijn verwachtingen ieder jaar overtroffen. Ik verwacht dan ook dat dit jaar weer kan gebeuren, zowel qua inzet, samenwerking, creativiteit, originaliteit en sportiviteit als de uiteindelijke producten. Zorg als team voor een gezamenlijk plan, inclusief een heldere taakverdeling en stel iemand aan die specifiek let op de realisatie daarvaan, Steeds overleggen en goed samenwerken is zo ontzettend belangrijk voor succes. Zorg ook dat alle teamleden hun eigen talenten volledig kunnen inzetten en laat iedereen vooral plezier hebben in de prachtige uitdaging. Samenwerken is ëcht de belangrijkste succesfactor.

Share: